Conform de wetgeving bescherming van persoonsgegevens bieden wij jou ons Privacy & Cookie beleid aan. Dit beleid geldt voor alle services die wij als bedrijf verlenen.

OK

10 december: De legende van de Kerstroos van Selma Lagerlöf

Manjo Joosten vertelt “De legende van de Kerstroos” van Selma Lagerlöf
Cellomuziek door Ephraïm van IJzerlooij

 

Deze legende is één van de mooiste kerstverhalen uit de literatuur over licht en duisternis, goed en kwaad, (ver)oordelen en mededogen. Een verhaal met toverachtige beelden die het luisteren ernaar tot een genot maken: spannend, dramatisch en hoopvol tegelijk.
“ De roversmoeder en haar kinderen trekken brutaal door het land om voedsel te bedelen.
Uit angst voor hen en voor de rusteloze roversvader, die vogelvrij in het diepe woud leeft, geeft men er de voorkeur aan dit toe te staan. Op een dag dringt moeder ongevraagd de kloostertuin binnen van abt Johannes. Ze verbaast zich over de prachtige botanische tuin die hij daar heeft aangelegd. Hij is zichtbaar trots als ze hem dat vertelt, maar zij voegt eraan toe dat deze tuin niet te vergelijken is met de die waarin het
Goïngerbos zich in de kerstnacht tooit.
Een lekenbroeder die ook in het klooster woont hoort wat de vrouw tegen de abt zegt en reageert met de woorden.’ Mooie verhaaltjes. Het bos zou toch nooit het geboorte-uur van Christus vieren op een plaats waar zulke mensen als jij en je man wonen!’. Maar abt Johannes kan niet wachten het bos met eigen ogen te bekijken en bij de bisschop gratie te bepleiten voor het roversgezin. Op kerstavond begeeft hij zich, gevaren trotserend, samen met de achterdochtige lekenbroeder op weg naar het Goïnger bos…… “

 

Voorafgaand worden delen gespeeld uit de 1e Cellosuite van Johann Sebastian Bach.
Ephraim van IJzerlooij zal het verhaal ‘De Legende van de Kerstroos’ muzikaal omlijsten met muziek van Sofia Gubaidulina, korte improvisaties en delen van zijn eigen composities (o.a. De zeven planetenzuilen voor cello solo).

 

Datum: Zondag 10 december
Tijd: 15.30 uur
Plaats: Hobbe van Baerdt Tsjerke – Joure
Koffie/thee € 1,00

Vraag informatie aan!

Lid van de kerk(Vereist)
Privacyverklaring(Vereist)